Kuvaus
Palkittu holokaustitutkija selvittää Ukrainan juutalaisten kohtalon natsimiehityksen aikana ja laajentaa kuvaa kansanmurhan luonteesta.
Valokuvassa on nainen lapsineen rotkon reunalla. Takana seisoo mies kivääri kädessään. Naisen pää peittyy savuun. Ase on juuri laukaistu.
Vuonna 2009 holokaustitutkija Wendy Lower sai käsiinsä valokuvan juutalaisperheen murhasta Saksan valtaamassa Ukrainassa. Hirmuteko ei ollut poikkeuksellinen – natsimiehityksen aikana yli miljoona Ukrainan juutalaista murhattiin kirkkaassa päivänvalossa.
Valokuva ei jättänyt Loweria rauhaan, ja kymmenen vuoden salapoliisityön aikana hän selvitti, keitä kuvassa ammutut olivat, kuka heidät ampui ja mitä Ukrainassa tapahtui. Juutalaisten kansanmurhasta tiedetään hyvin keskitysleirit, mutta varsinkin Itä-Euroopassa tavallisia juutalaisperheitä tuhottiin myös ampumalla paikan päällä, paikallisten avustuksella.
Rotkon kuvaama juutalaisperheen kohtalo on avain joukkomurhaan – ja samalla se tarkentaa kuvaa holokaustin luonteesta.
Wendy Lower (s. 1965) on historian professori ja työskentelee tutkijana sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. Hänen edellinen teoksensa Hitlerin raivottaret (2014) kertoi saksalaisnaisista, jotka lähtivät itään natsien miehittämille alueille ja toimivat miesten rinnalla Hitlerin tuhokoneistossa. Kahteenkymmeneenkolmeen maahan myyty teos nousi Suomessakin myyntilistojen kärkeen.