Kuvaus
Ainutlaatuinen teos esittelee kaikki Suomesta vuoden 2013 loppuun mennessä tavatut maakotilo- ja etanalajit, yhteensä 94 lajia. Lähialueiden lajeista kirjaan on valittu kymmenkunta. Kirjassa esitellään kaksi lajia, pulleasiemenkotilo (Cochlicopa nitens) ja kalkkitorvilokotilo (Quickella arenaria), joita ei ole aiemmin julkaistu Suomesta. Kaikista lajeista on tarkat kuvaukset, joten nyt kuka vain voi määrittää kaikki kotimaiset kotilot ja etanat. Oppaan avulla opit erottamaan silokotilot sirokotiloista.
Kirja ei kuitenkaan ole pelkkä määritysopas. Se kertoo kotiloiden ja etanoiden eli maanilviäisten elämästä yleisemmin, elintavoista ja -ympäristöistä, leviämiskeinoista ja uhanalaisuudesta. Monet tuntevat kotilot ja etanat vain ikävinä tuholaisina, mutta kirja auttaa myös puutarhuria tunnistamaan tihulaiset vaarattomista mönkiäisistä ja paljastaa nilviäismaailman todellisen monipuolisuuden ja kauneuden.
Jos kirjan myötä nilviäisinnostus iskee, niin teos antaa myös vinkit harrastuksen aloittamiseen. Mitkä ovat kotilon keräilijän tärkeimmät varusteet tai mistä otuksia kannattaa kaivella esiin. Miten erotella parin millin mittaiset kääpiökotilot karikkeesta tai millaiset pinsetit ovat parhaat, etteivät pienet kuoret vahingoittuisi?.
Kirjan ehdoton vahvuus ovat näyttävät kuvat. Tarkkaan lajinmääritykseen tarvittavien kotilonkuorien kuvien lisäksi kaikista etanalajeista on valokuvat. Useimmista kotiloista ja etanoista on lisäksi upeita otoksia niiden omissa elinympäristöissä.
Tämä opas maanhiljaisten moninaiseen ja jopa yllätykselliseen elämään innostaa varmasti monta uutta harrastajaa kotiloiden pariin.